Οι δεξιότητες αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα καινοτομίας της ΕΕ και καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική συνοχή και την προσωπική ευημερία. Οι συνεχιζόμενοι τεχνολογικοί μετασχηματισμοί και η ταχεία οικονομική αναδιάρθρωση απαιτούν από τα άτομα να συμμετέχουν σε συνεχή μάθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ικανότητας των οικείων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, προκειμένου να παράσχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους έχουν σταθερή και ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν. Η Επιτροπή τα στηρίζει παρέχοντας εμπειρογνωμοσύνη και ανταλλαγή σχετικών πρακτικών, συμπληρώνοντας έτσι τη λοιπή διαθέσιμη στήριξη.
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις εθνικές προτεραιότητες, η Επιτροπή βοηθά τα κράτη μέλη να μεταρρυθμίσουν τα οικεία συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά τρόπο που αφενός συμβάλλει στην ανάκαμψη από τις διαταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού και, αφετέρου, τα καθιστά ανθεκτικότερα μακροπρόθεσμα, αντιμετωπίζοντας ιδίως τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.
Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνεργάζεται με τις διοικήσεις των κρατών μελών σε ευρύ φάσμα θεμάτων. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται τα υπουργεία που είναι αρμόδια για την εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, την απασχόληση, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και οι αρμόδιοι κρατικοί οργανισμοί και οι περιφερειακές αρχές.
Τηλεφορτώστε το φυλλάδιο για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και την κατάρτιση >