Competențele reprezintă un factor determinant al competitivității și al capacității de inovare la nivelul UE și un factor-cheie al coeziunii sociale și al bunăstării personale. Din cauza transformărilor tehnologice continue și a restructurării economice rapide, oamenii trebuie să se implice într-un proces de învățare continuă pe tot parcursul vieții. De aceea, statele membre se angajează să deruleze reforme menite să îmbunătățească capacitatea sistemelor lor de învățământ și de formare de a furniza o educație de înaltă calitate și de a se asigura că cetățenii au acces permanent și egal la aceasta. Comisia sprijină statele membre prin furnizarea de expertiză și prin schimb de practici relevante, venind astfel în completarea altor tipuri de sprijin disponibile.
În conformitate cu prioritățile Comisiei Europene și cu prioritățile naționale, Comisia ajută statele membre să își reformeze sistemele de învățământ și de formare profesională astfel încât ambele sisteme să contribuie la procesul de redresare în urma perturbărilor cauzate de pandemia de COVID-19 și să le facă mai reziliente pe termen lung, în special prin contracararea impactului social negativ.
În acest sens, Comisia colaborează cu administrațiile statelor membre cu privire la o gamă largă de subiecte. Printre beneficiari se numără ministerele cu competențe în domenii precum învățământul, educația și formarea profesională, ocuparea forței de muncă, cercetarea și inovarea, precum și agențiile de stat și autoritățile regionale relevante.
Aflați mai multe despre proiectele noastre >
Descărcați de aici broșura despre competențe, învățământ și formarea profesională >