Οι κρίσεις στον τομέα της υγείας, η γήρανση του πληθυσμού, οι αυξανόμενες προσδοκίες για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και η τεχνολογική πρόοδος θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας. Οι παράγοντες αυτοί καταδεικνύουν την ανάγκη για διαρθρωτικές προσαρμογές και/ή μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της αποδοτικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την ενσωμάτωσή τους στα οικεία εθνικά προγράμματα, στις πολιτικές και στις στρατηγικές για την υγεία. Η Επιτροπή προσφέρει έμπρακτη υποστήριξη στις υγειονομικές αρχές για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπληρώνοντας έτσι τη λοιπή διαθέσιμη στήριξη.
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις εθνικές προτεραιότητες, η Επιτροπή συμβάλλει στην καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών, στην παροχή συνδρομής προς τα κράτη μέλη προκειμένου να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν μελλοντικές πανδημίες και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, οι στόχοι, τόσο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης όσο και υπό κανονικές συνθήκες, είναι: η συμβολή στην καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών και η έμπρακτη βελτίωση του κλίματος για βιώσιμες επενδύσεις σε ισχυρά συστήματα υγείας και στο υγειονομικό προσωπικό.
Τηλεφορτώστε το φυλλάδιο για την υγεία και τη μακροχρόνια περίθαλψη >