Terveyskriisit, väestön ikääntyminen, korkealaatuisiin palveluihin kohdistuvat kasvavat odotukset ja teknologian kehitys asettavat haasteita terveydenhuoltojärjestelmien kestävyydelle ja kantokyvylle. Nämä tekijät osoittavat, että tarvitaan rakenteellisia mukautuksia ja/tai uudistuksia kansanterveyden sekä terveydenhuoltojärjestelmien tehokkuuden, kantokyvyn ja kestävyyden parantamiseksi samalla kun taataan laadukkaiden palvelujen yhdenvertainen saatavuus.
EU:n jäsenmaat toteuttavat uudistuksia vastatakseen näihin haasteisiin ja sisällyttääkseen ne kansallisiin terveysohjelmiinsa, -politiikkoihinsa ja -strategioihinsa. Komissio tarjoaa käytännön täytäntöönpanotukea terveysviranomaisille uudistusten toteuttamiseksi ja hyvien käytäntöjen vaihtamiseksi muiden EU:n jäsenmaiden kanssa, mikä täydentää muuta saatavilla olevaa tukea.
Euroopan komission ja kansallisten painopisteiden mukaisesti komissio edistää kansalaisten terveyden parempaa suojelua, auttaa jäsenmaita ehkäisemään ja käsittelemään tulevia pandemioita ja parantamaan niiden terveydenhuoltojärjestelmien kantokykyä. Näin ollen tavoitteena on sekä kriisin aikana että tavanomaisissa olosuhteissa auttaa suojelemaan ihmisten terveyttä paremmin ja parantaa käytännössä pohjaa kestäville investoinneille, jotka kohdistuvat vahvoihin terveydenhuoltojärjestelmiin ja terveydenhuoltohenkilöstöön.